Datum: 9. 7. 2020
Místo: Ostrava Expat Centre

Slyšíte kolem sebe pojmy jako zero waste, food waste, upcyklace, ReFashion, udržitelnost, uhlíková stopa či cirkulární ekonomika?
Nevíte, co si s nimi počít a kam je zařadit?
Proč je dobré je znát?

V červenci proběhl workshop, který byl zaměřen na vysvětlení základů cirkulární ekonomiky, jaké přináší příležitosti a proč potřebujeme začít přemýšlet jinak. Díky Barboře Kebové z Institutu Cirkulární Ekonomiky (INCIEN) se účastníci dozvěděli mnoho zajímavých faktů o cirkulární ekonomice např. že 16. duben 2020 je tzv. Overshoot day pro Českou republiku, tj. den, kdy jsme vyčerpali planetární zdroje, které jsou schopny se během jednoho roku obnovit. Zajímavým faktem je i to, že nejvíce potravinového odpadu pochází z domácností a to až 53 %. Celosvětově se tak vyhodí až jedna třetina všech vyprodukovaných potravin, které by mohly nasytit až 3 miliardy lidí.
„Je potřeba si uvědomit, že to, co už nepotřebujeme, posíláme pryč. Ale PRYČ prostě neexistuje.“
Konkrétně jsme se ponořili do tématu udržitelných potravin a na příkladech dobré praxe z Ostravska si ukázali, kde již nyní tyto principy fungují. O to se postaral pan Ivo Ptáčník, z Laura coffee – Pražírna a Kavárna. Rozmluvil se o tom, proč i oni sami začali myslet jinak, pracovat s kvalitními surovinami a respektovat životní prostředí.